Draga Super devojčice,

Približava se Međunarodni dan devojčica u IKT-u i Alternativni centar za devojke je pripremio nova iznenađenja za 5 devojčica koje su zainteresovane za ovu oblast!

Pozivamo te da se prijaviš za jednokratnu stipendiju u iznosu od 25.000 RSD kojom želimo da doprinesemo razvoju tvog znanja, kao i talenata i veština iz oblasti Informaciono-komunikacionih tehnologija!

Ukoliko želiš da naučiš ili se već baviš programiranjem, robotikom, gejmingom, izradom web-sajtova, aplikacija, web ili grafičkim dizajnom i slično, a nisi u mogućnosti da platiš časove i kurseve programiranja, ili neki dodatni deo softvera ili kompjuterske opreme koja ti je preko potrebna za to, prijavi se!

Za učešće na konkursu potrebno je:

– da imaš između 11 i 14 godina

– da živiš na teritoriji Republike Srbije

– da si zainteresovana za bilo koju oblast iz Informaciono-komunikacionih tehnologija i/ili si već počela time da se baviš

– da prijavni formular popuniš uz pomoć roditelja/staratelja

Rok za konkurisanje je do ponedeljka, 15. aprila 2023. godine do ponoći i prijave se vrše putem linka: https://forms.gle/7CNxrnBYDYViwomF8

O stipendijama će odlučivati komisija sastavljena od mladih naučnica, web dizajnerki, programerki i aktivistkinja.

Kandidatkinje koje uđu u uži izbor biće pozvane na online intervju najkasnije do 24. aprila 2023.

Informacije o dobitnicama jednokratne stipendije objavićemo na našim društvenim mrežama na Međunarodni dan devojčica u IKT-u, 27. aprila 2023. a pobednice konkursa i njihove roditelje obavestićemo emailom i/ili telefonom, nakon čega sledi potpisivanje ugovora o donaciji sa jednim od roditelja/staratelja, kao i uručivanje stipendije uplatom preko tekućeg računa.

O Međunarodnom danu devojčica:

Međunarodni dan devojčica u IKT je ustanovljen na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Prvi put je obeležen 2001. godine u Nemačkoj i od tada je u aktivnostima koje su posvećene ovom danu učestvovalo više miliona devojčica širom sveta. Obeležavanje Međunarodnog dana devojčica u IKT trebalo bi da podstakne i ohrabri devojčice da prilikom odabira budućih profesija ali i hobija ne podležu stereotipima i biraju zanimanja iz sektora informaciono komunikacionih tehnologija. Devojčice se osnažuju da se rukovode sopstvenim talentima i željama uprkos očekivanjima često nepodržavajuće i patrijahalne sredine.