Arhiva
2017 – 2019.

Aktivnosti proistekle iz programa „zajednička inicijativa“ u period od 2017. do 2019.

  • Panel diskusija „Patrijarhat u kome živimo“ održana je u Prištini 2017. godine, tokom realizacije drugog dela škole. Mesto održavanja bio je tamošnji popularni klub u kom izlaze mladi, taj prostor je odabran kako bi se u diskusiju uključili i oni/e koji/e su se slučajno tamo zadesili. Među panelistkinjama su bile učesnice FSS-a među kojima je bilo devojaka sa Kosova, iz Srbije, pripadnica nacionalnih manjina na Kosovu (Aškalije), kao i onih koje su se rodile na Kosovu, a danas žive u Srbiji. Zajednička tema, ujedno i veoma široko postavljena bio je patrijarhat. Na ovu ideju učesnice su došle dogovorom, uz inicijativu devojke koja u Beogradu studira Albanski jezik.
  • Radionica „Žensko telo/haljina/poruka“, održana je u Beogradu 2017. godine. Ideju je pokrenula i radionicu vodila umetnica Sanja Solunac, kao jedna od učesnica Feminističke prolećne škole. Radionica je realizovana u okviru posete učesnica FSS-a sa Kosova*, skupa sa učesnicama iz Srbije. Temu – „žensko telo“ autorka je postavila kao propitivanje slobode, kroz iscrtavanja i ispisivanje poruka na kartonskim haljinama koje poručuju da žensko telo nije prostor za ratovanje, da svaka žena u svom telu treba da se oseća udobno, da je žensko telo autonomni prostor, da se svojim telima možemo suprotstavljati zadatim društvenim i političkim okvirima.
  • Tokom gore navedene posete učesnica FSS-a sa Kosova*, organizovani su intervjui sa nekoliko mirovnih aktivistkinja/feministkinja, ti intervjui poslužili su kao material za dokumentarni angažovani film “Keep Peace”, koji tematizuje različita iskustva usmerena ka solidarnosti aktivistkinja sa Kosova* i Srbije: https://vimeo.com/302407604 . Među intervjuisanim aktivistkinjama su Sanja Krsmanović, Xhejrane Lokaj, Tatjana Nikolić, Shukrije Gashi, Ivana Ristić, Lejla Arapi, Dženeta Agović i Arineta Mulaj. Snimanje, montaža i titlovanje filma (na Albanskom, Engleskom i Srpskom) završeno je u novembru 2018. Film je prvi put je prikazan na prvom delu FSS-a 2018., novoj generaciji učesnica. Nakon toga prikazivanje se nastavilo kao i distribucija filma partnerskim organizacijama. Na snimanju, u montaži i titlovanju/prevodu učestvovale su: Dafina Bejta, Erblina Rashiti, Milica Pavlović, Svetlana Rajković i Hana Arapi.
  • Tokom naredne posete 2018. godine učesnica sa Kosova* organizovale smo “Kuvanje za sestrinstvo”, sa idejom da učesnice spremaju hranu u Zadruzi Oktobar, da se neformalno druže i međusobno bolje upoznaju, a da simbilična naknada za skuvani obrok bude donirana Zadruzi za potrebe njenog održanja. Ovo je bila prilika da aktivistkinje, activisti, učesnice prethodnih generacija FSS-a, kao i donatorske organizacije tokom obedovanja neformalno upoznaju učesnice sa Kosova* i sa njima razmene različita iskustva. Drugog dana programa u okviru razmene znanja i iskustava među učesnicama, organizovana je radionica o digitalnoj bezbednosti, koju je osmislila i vodila Lidija Murtinova, mlada programerka i aktivistkinja.
  • Nakon par dana usledila je poseta učesnica iz Srbije Kosovu*, gde smo takođe organizovale zajedničko kuvanje i druženje. Drugog dana programa prisustvovale smo prezentaciji analize dostignute rodne ravnoprabvnosti na Kosovu* u organizaciji Kosovske ženske mreže.