Mirovni ženski aktivizam

Mirovni ženski aktivizam se u postojećem obliku na području bivše Jugoslavije razvija početkom devedesetih godina 20. veka, neposredno pre početka kao i tokom ratova i to od strane različitih ženskih grupa i aktivistkinja, koje svojim antiratnim i mirovnim akcijama i aktivnostima skreću pažnju pre svega na to da do ratova ne treba da dođe, dok kasnije svojim akcijama izražavaju solidarnost sa stanovništvom koje živi u ratom zahvaćenim područjima. Značajne su i njihove direktne akcije pomoći i spašavanja ugroženih. Mreža mirovnih ženskih aktivistkinja koja je nastala pre oko 30 godina i danas postoji i deluje na prostoru nekadašnjih bivših jugoslovenskih republika.

Alternativni centar za devojke je od osnivanja (2013.) usmeren ka saradnji sa drugim ženskim mirovnim organizacijama, nezavisnim grupama, mrežama i samostalnim aktivistkinjama sa ciljem da doprinese izgradnji stabilnog i održivog mira na prostoru bivše Jugoslavije, kao postkonfliktnom i tranzicionom području.

Feministička prolećna škola

Od 2014. sa kratkom pauzom do 2016. godine u saradnji sa Artpolis centrom za umetnost i zajednicu iz Prištine realizujemo program Feministička prolećna škola. Program je edukativnog karaktera, sastoji se od dva modula i za cilj ima da okupi mlade aktivistkinje sa Kosova* i Srbije koje svojim znanjem i delovanjem unutar svojih zajednica mogu da doprinesu izgradnji stabilnog i održivog mira iz feminističke perspektive, da pozivaju na poštovanje međunarodnih dokumenata koji se odnose na mir, stabilnost i rodnu ravnopravnost. U ovaj program je do sada uključeno oko 180 mladih aktivistkinja.

U periodu od 2017. do 2020. učesnice FSS-a iz Srbije su se prijavljivale i/ili bile pozivane da volontiraju, ili budu gošće FemArt festivala, koji svake godine u Prištini organizuje partnerska organizacija na ovom projektu Artpolis. U okviru pomenutog festivala organizuju se brojne aktivnosti, među kojima i panel diskusije posvećene aktuelnim društveno-političkim temama iz feminističke perspektive, na kojima se kao panelistkinje često pojavljuju učesnice FSS-a sa Kosova* i Srbije.

Brošura “Zajedno stvaramo istoriju – zajedno gradimo mir” predstavlja zbir odabranih priča koje su učesnice FSS-a napisale, a odnose se na iskustva koja su ih pokrenula da grade drugačije odnose, ili koja su ih osnažila da se priključe žesnskim/feminističkim grupama i organizacijama. Prvo štampano izdanje iz 2018. sadrži sedam priča, koje su prevedene na tri jezika Albanski, Srpski i Engleski. Prvo predstavljanje brošure realizovano je u okviru drugog dela FSS-a 2018. godine na BeFem festivalu u Beogradu.