Mirovni ženski aktivizam

Od 2014. sa kratkom pauzom do 2016. godine u saradnji sa Artpolis centrom za umetnost i zajednicu iz Prištine realizujemo program Feministička prolećna škola. Program je edukativnog karaktera, sastoji se od dva modula i za cilj ima da okupi mlade aktivistkinje sa Kosova* i Srbije koje svojim znanjem i delovanjem unutar svojih zajednica mogu da doprinesu izgradnji stabilnog i održivog mira iz feminističke perspektive, da pozivaju na poštovanje međunarodnih dokumenata koji se odnose na mir, stabilnost i rodnu ravnopravnost. U ovaj program je do sada uključeno oko 180 mladih aktivistkinja.

U periodu od 2017. do 2020. učesnice FSS-a iz Srbije su se prijavljivale i/ili bile pozivane da volontiraju, ili budu gošće FemArt festivala, koji svake godine u Prištini organizuje partnerska organizacija na ovom projektu Artpolis. U okviru pomenutog festivala organizuju se brojne aktivnosti, među kojima i panel diskusije posvećene aktuelnim društveno-političkim temama iz feminističke perspektive, na kojima se kao panelistkinje često pojavljuju učesnice FSS-a sa Kosova* i Srbije.

Brošura “Zajedno stvaramo istoriju – zajedno gradimo mir” predstavlja zbir odabranih priča koje su učesnice FSS-a napisale, a odnose se na iskustva koja su ih pokrenula da grade drugačije odnose, ili koja su ih osnažila da se priključe žesnskim/feminističkim grupama i organizacijama. Prvo štampano izdanje iz 2018. sadrži sedam priča, koje su prevedene na tri jezika Albanski, Srpski i Engleski. Prvo predstavljanje brošure realizovano je u okviru drugog dela FSS-a 2018. godine na BeFem festivalu u Beogradu.