Alternativni centar za devojke uspešno je održao i organizovao Kamp za vršnjačke edukatorke u periodu od 12. do 14. jula u hotelu „Idila“ na Jastrepcu.

Na ovogodišnjem kampu učestvovale su mlade žene uzrasta od 16 do 25 godina iz Rasinskog okruga, ali i iz Kraljeva i Leskovca.

Tokom trodnevnog druženja, učesnice su prisustvovale radionicama na temu rodno zasnovanog nasilja, digitalnog rodno zasnovanog nasilja i na temu radioničarskog rada i vršnjačke edukacije.

Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je da se mlade žene edukuju o ovim temama, kako bi kasnije i same prenosile svoje znanje vršnjakinjama i vršnjacima, ali i da bolje nauče da prepoznaju i preveniraju različite vrste rodno zasnovanog nasilja.

Učesnice ističu da je nekima od njih ovo prvo iskustvo neformalne edukacije, dok one iskusnije navode da je Kamp za njih predstvaljao mogućnost da postojeća znanja prošire, ali i da upoznaju druge mlade devojke i da sa njima iskreno podele svoja iskustva i stavove.

Alternativni centar za devojke će u narednom periodu nastaviti rad sa ovom grupom učesnica, kako bi dodatno upotpunio njihova znanja i kako bi ih pripremio za budući radioničarski rad, te na taj način doprineo prevenciji nasilja kod populacije srednjoškolskog uzrasta i kod mladih.

Kamp je organizovan uz podršku Equality Fund-a i Global Fund For Women.